Gunnar Glavin Nybø på utstillerforum 10. oktober

Jobber du som før – eller ser du mot fremtiden?

Siden jeg begynte å jobbe i byggenæringen i 2016, har jeg hatt gleden av å møte mange lidenskapelige mennesker som setter stolthet i arbeidet sitt. Enten de er arkitekter, entreprenører, produsenter, handelsfolk eller håndverkere, ser jeg samme engasjement og dedikasjon. Dette gir kundene trygghet i at de får kvalitet for pengene. Men samtidig ser jeg en utfordring: Mange av oss, meg selv inkludert, har lett for å falle inn i gamle mønstre. Det er derfor viktig å spørre oss selv: Er det vi gjør i dag godt nok for morgendagen? Og er vi som aktører i landets største fastlandsnæring forberedt på de fremtidige kravene som stilles til oss?

Byggenæringens 40% – utfordring

På globalt nivå står byggenæringen for rundt 40 % av utslippene, ressursbruken og energiforbruket. Dette nivået er heldigvis lavere nasjonalt, men skal vi møte denne utfordringen, må vi endre måten vi jobber på. Vi må sette fokus på bedre samarbeid, redusere svinn og feil, og øke produktiviteten for å frigjøre et stort potensial i ethvert byggeprosjekt, noen sier faktisk opp mot 40 %. Tenk deg selv om du legger 100 kroner på bordet og vet at du bare får bygg for 60 kroner. De fleste av oss ville følt oss snytt og kanskje er det akkurat slik naturen føler seg, men dette kan vi gjøre noe med. Jobber vi bedre sammen kan vi redusere utslipp, ressursbruk, energiforbruk og redusere kostnader. I tillegg kan vi tilby bedre løsninger for sluttkundene. Dette vil igjen gi positiv effekt for samfunnet og hver enkelt utbygger vil få mer bygg for pengene og lavere driftskostnader i fremtiden.

Innovative løsninger for en bærekraftig fremtid

Gjennom mitt arbeid med Byggenæringens Innovasjonspris har jeg sett hvordan norske selskaper ligger langt fremme med nytenkende løsninger. De kandidatene som har deltatt har vist meg at løsningene finnes – vi må bare ta dem i bruk og anbefale dem til utbyggere. La oss støtte og oppmuntre til å fremsnakke de nye metodene, produktene og teknologiene som kan gi et reelt løft for hele byggenæringen. Les mer om Byggenæringens Innovasjonspris HER

Naturmeldingen – en oppfordring til endring

Da jeg deltok på Byggenæringens naturkonferanse i regi av NHO Byggenæringen for noen uker siden, fikk vi ett innblikk i regjeringens nye naturmelding og møte flere aktører som allerede tar grep. Bane Nor kompenserer for tapt natur i et 1:1-forhold, Skanska jobber med arealgjerrige byggemetoder, og Saltdalshytta satser på mindre, naturvennlige hytter bygd på pilarer. Dette viser at endring er mulig, og at flere må følge deres eksempel.

Fremtidens bygg er her – blir du med på reisen?

Er du nysgjerrig på hvordan du kan være ett steg foran og tilegne deg ny innsikt? Besøk eller still ut på Bygg Reis Deg 15.–18. oktober 2025. La oss sammen skape en byggenæring som ikke bare er robust, men som også viser vei mot en mer bærekraftig og fremtidsrettet utvikling.