Gunnar Glavin Nybø

Løft blikket; Sammen skaper vi fremtiden!

Sist helg var jeg ute og heiet på min niese som gikk skirenn i Holmenkollen. Det krydde av barn som ble heiet frem av foreldre og besteforeldre. Det var mens jeg sto der i bakkene og ventet på våre håpefulle jeg kom til å dra assosiasjonen til byggenæringens utfordringer. For det var mange som sto rundt i motbakkene i Holmenkollen og ropte at de unge lovende skiløperne måtte løfte blikket og se «opp og fram». Teknisk sett skulle det gi dem bedre fremdrift i løypa og visuelt ville det gi løperen bedre oversikt over hvilke muligheter- og utfordringer som lå foran dem. Drar vi parallellen til byggenæringen kan vi se for oss at det er mange som sliter i oppoverbakke nå om dagen, men hvis vi klarer å løfte blikket vil forhåpentligvis mange se at det MÅ komme bedre tider om ikke alt for lang tid.

Kanskje kan vi håpe at dagens (25.januar 2024) pressekonferanse i regi av Norges Bank, med sentralbanksjef, Ida Wolden Bache, kan bli startskuddet for bedre tider for byggenæringen og at markedet vil ta seg opp igjen.

Vi i Bygg Reis Deg må alltid løfte blikket. Nå ser vi frem mot neste gang vi skal arrangere byggenæringens viktigste møteplass høsten 2025. Når den tid kommer håper vi på at Prognosesenteret AS sine analyser fra november ifjor slår til. Der meldte de at Norge vil få et kraftig løft i produksjonsverdien for nybygg og anlegg samt verdien av ROT arbeider, drift og vedlikehold av anlegg vil ta seg opp. La oss håpe deres prognoser slår til.

Skjermbilde 2024 01 25 143149

For vi VET at det fortsatt vil være boligmangel i Norge, vi VET at vi har behov for energieffektivisering og vi VET at Norge er helt avhengig av byggenæringen for å klare våre klimamål. Summen av dette skulle tilsi at markedet vil bedre seg om ikke alt for lang tid.

Under fjorårets Bygg Reis Deg messe kunne vi høre en rekke foredrag som beskrev Byggenæringens grønne bidrag. Her fikk vi høre hvilke løsninger vi har og hvordan mange av våre utstillere kan bidra til å øke effektiviteten og kvaliteten både i byggeprosessen og i det ferdige byggeprosjektet. Disse innleggene ligger tilgjengelig på vår youtube kanal i tillegg til at de er tilgjengelig på vår digitale messeplattform. Dette har vi produsert fordi vi mener at økt kunnskapsdeling vil gi våre deltagere økt konkurransekraft.

Skal vi lykkes bedre er det samspill mot felles mål som gjelder

Vi i Bygg Reis Deg har belyst en rekke løsninger og produkter via vår utstilling og våre seminarer som kan bidra til en mer bærekraftig og produktiv byggenæring. Det er imidlertid noen viktige ting som må gjøres for at vi skal lykkes med å forbedre våre byggeprosjekter. Det er at flere samles i tidlig fase av byggeprosjektene og at flere er villig til å endre sin praksis og jobbe mer og bedre sammen. Videre er det et klart premiss at man jobber mot et omforent felles mål. På den måten vil man klare å levere mer bygg for pengene, mer kvalitet for pengene og man kan betjene flere kunder på kortere tid fordi man jobber mer effektivt.

Løft blikket; Sammen skaper vi fremtiden!

Noen vil kanskje fristes til å håndtere motgang med å se ned i bakken eller å grave seg ned og håpe på bedre tider, men jeg vil oppfordre alle til å løfte blikket, se opp og frem. Vi i Bygg Reis Deg inviterer også til bedre samspill både med oss og med de samarbeidspartnerne du har i din virksomhet. Vil du bli med på laget eller tilegne deg ny kunnskap er det selvfølgelig bare å ta kontakt med oss på brd@byggreisdeg eller å ta en tur innom en av våre digitale kommunikasjonsplattformer hvor det ligger en mengde av nyttige foredrag og innspill.

Her kan du se innleggene fra konferansen Byggenæringens grønne bidrag under Bygg Reis Deg 2023:

Velkommen
Regjeringens handlingsplan for energieffektivisering
Grønne bygninger kan være en ressurs – ikke bare kostnader
Hva skal til for å halvere energibruken i bygningsmassen?
Energieffektivisering, produksjon og klimakutt? – Byggebransjen kan levere!
Naturens egen panteautomat
Energieffektivisering av boliger: Uønsket press fra EU eller smart nasjonal løsning?
Eiendomsutviklere om Energieffektivisering
Hvordan jobber Schüco med klimatilpasning og Carbon kontrol
Hvordan kan politikerne bidra til å realisere byggenæringens grønne bidrag?