Nye Forbilder AmbassadØrer Foto Cherawestman Ifi.no 1440x810 1

Line og Marius blir forbilder for unge håndverkere

Line Røe Holmli (25) og Marius Hellestveit (21) er malernes og gulvleggernes nye forbilder. Vinnerne av NM i overflateteknikk skal bidra til økt rekruttering og høyere status for yrket.
25 år gamle Line Røe Holmli fra Verdal og 21 år gamle Marius Hellestveit fra Bergen var de to ungdommene som best taklet presset fra mange tusen tilskuere, og utførte de avanserte oppgavene i NM i overflateteknikk med størst presisjon. Nå skal norgesmesterne for lærlinger, sammen med de fire øvrige deltakerne i mesterskapet, bidra til at flere ungdommer blir interesserte i å male, sette opp tapet og legge gulv.

BEST I KLASSEN: Marius Hellestveit og Line Røe Holmli vant NM i overflateteknikk. Førstepremien er en betalt mesterutdanning og muligheten til å lokke flere ungdommer til å velge å bli maler eller gulvlegger.

– Det er viktig å stå frem i lyset og vise at faget kan være gøy. Gulvlegging handler om presisjon, og det er ikke bare å slenge ned noe på gulvet, sier Hellestveit, som til daglig er lærling hos gulvleggerbedriften Øystein Tvedt AS.
– Det er artig å være et forbilde for andre. Jeg føler at vi er med på å løfte statusen til faget. Det er jo overalt på sosiale medier, og det skjer mye artig rundt konkurransen, sier Line Røe Holmli, som går i lære hos Lorvik og Skjørholm Malerservice AS i Verdal.

Mye oppmerksomhet

Det norske mesterskapet som gikk av stabelen på messen Bygg Reis Deg i Lillestrøm 16.-19. oktober, lokket et stort publikum og fikk mye oppmerksomhet i media og på sosiale medier. Dette var også målsetningen til arrangøren, Malermestrenes Landsforbund (MLF).
– Rekruttering til faget står høyt på vår agenda. Vi jobber stadig med å skape et positivt bilde av bransjen og å øke kompetansen generelt. Vi ser at NM i overflateteknikk spiller en viktig rolle i dette arbeidet, sier Kari S. Wilsgård, kompetanse- og utviklingssjef hos MLF.
– Vi har allerede fått god eksponering i media, og kommer fremover til å bruke alle seks utøverne for å fronte faget utad. De er alle sammen fantastiske ambassadører, sier hun.

De seks deltakerne i det norske mesterskapet har kommet inn i maler- og gulvleggerfaget via ulike veier. Line Røe Holmli begynte på landbruksskole, drev med hest og prøvde seg som frisør før hun på jobbleting fant full match hos et malerfirma på utkikk etter lærlinger.
– Faget er mye mer variert enn folk tror. Mange tenker at maling er så enkelt, men det er jo faktisk et helt fag, og noe det burde vært mye mer snakket om, sier hun.

Nordisk mesterskap

– I august 2020 arrangerer vi i MLF også nordisk mesterskap i malerfag. Dette skal gå av stabelen på Litteraturhuset i Oslo, og her vil Line Røe Holmli, som regjerende norsk mester i grenen «Maling og tapet», konkurrere mot malerlærlinger fra de andre fire nordiske landene, sier Wilsgård.

Nordisk mesterskap: Konkurransen på Bygg Reis Deg hadde stor publikumsinteresse. Arrangøren MLF arbeider for å profilere overflateteknikk som navn på utdanningen på videregående skole, og ønsker å innrette separate fordypinger i maling og tapet samt gulvlegging.
Deltakere i NM og ambassadører for overflateteknikk:

Maling og tapet:
Line Røe Holmli (Lorvik og Skjørholm Malerservice/Verdal)
Thea Marie Rubbestad (HM Malerservice/Stavanger)
Martin Ødeby Sivertsen (Malermester Pål-André Eriksen AS/Sarpsborg)

Gulvlegging:
Marius Hellestveit (Øystein Tvedt AS/Bergen)
Simen Eiris (Gulv- og Malerkompaniet/Skien)
Håkon Nielsen (Nime AS/Ålesund)
 

Tekst: Chera Westman / ifi.no | Foto: Chera Westman / ifi.no, Mari Rosenberg / ifi.no, Jan Åge Iversen / Polyflor