Img 3636 1440x810 2

Et villere, våtere og varmere klima.

Klimaforandringer vil tvinge byggenæringen til å tenke nytt. Vi må se til kontinentet for å finne inspirasjon, mener industribedriften Mapei – som selv sitter på en løsning.
– Vi kommer til å få regnbyger som er veldig kraftige, som pågår over kort tid men som gir veldig mye vann, sier Rune Kirkestuen.
 
I følge NVE sine prognoser vil Norge oppleve mer ekstremvær i løpet av de neste årene. Østlandsområdet vil vokse med 20 000 innbyggere i året, og tettbygde strøk er dårlige på å ta bort vann. Konsekvensene vil bli store og dyre, påpeker Kirkestuen. I 1990 var skadeutbetalingene fra forsikringsselskaper på 490 millioner. I 2018 var det på 4.6 milliarder. 

– Vi så bilder av folk som svømte midt i gaten i Oslo i sommer. Det finnes ingen steder hvor vannet kan drenere ned i bakken naturlig. Dette byr på utfordringer. Et sted må vannet gå, og da går det på overflaten. Dette resulterer i overfylte kjellere og bygg. 

Kirkestuen er produktsjef for vanntetting i Mapei, hvor de selger bygg- og anleggsprodukter for nordisk klima. De har tatt turen til årets Bygg Reis Deg for å presentere deres Plastimul – en serie for vanntetting av konstruksjoner. Han mener at Norge nå må tenke annerledes. 

– Vi i Mapei fokuserer mye på bærekraft og innovasjon. Vi ønsker selvfølgelig å ta vare på bygningsmassen vi har, men når det skal bygges nytt, bør det legges til grunn for at det bygges best mulig. 

Den norske byggetradisjonen har vært særegen i mange år. Nå mener Kirkestuen at vi må se til kontinentet hvor deres produkt Plastimul, er den mest brukte membranen.
– Det finnes 5-6 andre varianter i verden, og vi har 3 av dem – uansett formål og krav, kan vi mest sannsynlig hjelpe. Man har mange valgmuligheter om man snakker med oss. 

Må oppgradere avløpssystemet
Kirkestuen mener at en av de største utfordringene vi står ovenfor er utskiftningen av de gamle rørene vi har rundt i landet. 

– Før i tiden når man bygde opp samfunn hadde man boliger med ett og samme system, hvor naboene koblet seg på og koblet seg på. Dette var på 1890-tallet. 
Han påpeker at boliger med rør som dette er av dårlig kvalitet. Han er redd politikerne ikke prioriterer en statlig renovasjon av rørene, og dermed neglisjerer en del av samfunnet som vi burde ta tak i.

– De tåler lite og kan briste. Noe av det verre som kan skje, er om skittent vann blander seg med drikkevannet. Konsekvensene er helseskadelig og kan føre til sykdom og i verste fall død.
 
Grønne tak
På Bygg Reis Deg-messen snakker flere aktører om grønne tak i fremtiden. Også Mapei ser for seg flere grønne tak i tettbygde strøk.

– Grønne tak kan forsinke den ekstreme nedbøren og minske belastningen på avløp. Det gir også en biodiversitet. Jo flere grønne tak, jo flere insekter har mulighet til å overleve – som en liten “urban jungel”. Det kan også være hyggelig med en liten hage på taket, og enkelte restauranter dyrker noen av sine råvarer på gresstak.

Kirkestuen påpeker derimot at grønnsakshager kommer med et større ansvar i byggefasen. Røtter kan spise seg igjennom taket og forårsake lekkasjer. Også her tilbyr Mapei gunstige løsninger for isolering.