Oppussingstall-ELSKER-Å-PUSSE-OPP-Foto-Jordan-1440x810

Vi bruker 83 milliarder på oppussing

Vi er snart ved et nytt årsskifte, og prognosene er klare: Når 2019 er over, vil nordmenn ifølge ekspertene ha brukt nærmere 83 milliarder kroner på oppussing.

Det er ingen hemmelighet at nordmenn liker å pusse opp i egne hjem. Og vi bruker mer penger på oppussing for hvert år som går.
– I fjor brukte norske husstander mer enn 81,3 milliarder kroner på slike arbeider, og vi venter at dette vil øke til nærmere 83 milliarder kroner inneværende år. Det betyr at vi i år bruker mer penger på vedlikehold og renovering av eksisterende boliger enn på bygging av nye boliger her i landet, sier Kåre Elnan, partner og markedsdirektør i Prognosesenteret.

1 av 3 pusser opp

Ifølge Elnan pusser en tredjedel av oss opp boligen årlig.
– Det vil si at i overkant av 825 000 husstander gjennomfører innvendige eller utvendige oppussingsarbeider i egne boliger hvert år, utdyper han.

De yngste pusser opp oftest

Det er den yngre garde som tar malepensel og maskeringsteip fatt hyppigst.
– Det er betydelige forskjeller når det gjelder hvor ofte man pusser opp boligen man bor i. De yngste aldersgruppene, <30 år og 30 – 39 år, ligger på topp når det gjelder oppussingsarbeider, med en frekvens på henholdsvis 2,6 og 2,3 år. Oppussingsfrekvensen avtar med økende alder, og i de eldste aldersgruppene ligger oppussingsfrekvensen på 4 år, forklarer Elnan.

100 000 kroner i snitt

Nordmenn er kjent for å bruke mye penger på oppussing, og ifølge Prognosesenteret bruker de som pusser opp i gjennomsnitt rundt 100 000 kroner når de først gjør noe.
– Om vi ser verdien av alle oppussingstiltak i norske boliger opp mot antall husstander i landet, betyr det at en norsk husstand bruker 33 600 kroner i gjennomsnitt på oppussing av egen bolig, sier Elnan.
Ikke overraskende er det eierne av eneboliger som topper listen når det kommer til både hyppighet og pengebruk.
– De som bor i eneboliger pusser opp i gjennomsnitt hvert 2,5 år og bruker litt over 127 000 kroner når de foretar oppussing. Tilsvarende tall for de andre boligtypene er henholdsvis 3 år og 47 000 kroner for dem som bor i småhus, og 4 år og 54 000 kroner for dem som bor i leiligheter, sier han.

Eldre setter bort jobben

Vi gjør fremdeles mye av oppussingen selv, men jo eldre vi bli, jo mer liker vi å få hjelp av proffene.
– Gjør-det-selv andelen synker, og håndverkerandelen øker med stigende alder. I den yngste aldersgruppen foretas 75 prosent av de innvendige oppussingsarbeidene av boligeier selv eller ved hjelp av venner og bekjente, mens håndverker utfører en fjerdedel av arbeidene, sier Elnan.


Stue mest pop

– Entré og stue er de rommene med høyest oppussingsfrekvens, begge pusses opp omtrent hvert tiende år. På den andre siden av skalaen kommer vaskerom, kjeller- eller loftstue, med en oppussingsfrekvens på ca. 20 år, avslutter han.

Flere nyheter

Bærekraftpanel med panteordning

Vyrk lanserer et nytt produkt med mål om å være den mest bærekraftige løsningen på markedet. Med inspirasjon fra det tidligere meget populære Trysil-panelet, lanseres

LES MER

På tide å utvikle og bygge opp kundebasen?

Bygg Reis Deg messen har alltid vært den møteplassen i byggenæringen hvor man treffer flest fagpersoner og bygg interesserte forbrukere som er på utkikk etter de siste produktnyheter. Slik er det fortsatt og vil du være med som utstiller er det på tide å bestille plass.

LES MER

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.