Vestlandskonferansen 2023 Foto Thor Brødreskift 19

Spilka kåret til «Årets mest handlekraftige bedrift»

Spilka ble kåret til «Årets mest handlekraftige bedrift» under Vestlandskonferansen i Grieghallen i Bergen.

Laila Gjerdsbakk, Terje Bøe, Lars Erik Vinje

Vestlandskonferansen setter politikk, næringsliv, globalisering og teknologi i en sammenheng, med mål om å mobilisere til sterkere samarbeid regionalt og nasjonalt. Handlekraftprisen er en helt ny pris som Agenda Vestlandet deler ut for å inspirere til raskere omstilling til det grønne skiftet.

Og nettopp omstilling er noe Spilka har vært svært god på i de 90 årene selskapet har eksistert. Selskapet ble etablert i 1933 av Knut Stafset som Spjelkavik Barnevognfabrik AS. Produktene den gang var for det meste barnevogner og dukkevogner, men også litt trehjulsykler og diverse andre produkter av metall. I 1948 brant fabrikken og varelageret ned, og bedriften omstilte seg til å produsere beslag til den voksende møbelindustrien på Sunnmøre. I 1959 ble det en ny stor endring da Harald Kvasnes fant om et beslag som gjorde det mulig å snu vindusrammen helt rundt, slik at utsiden av vindusglasset enkelt kunne vaskes fra innsiden. H-vinduet ble født og en ny æra startet for Spilka. I dag er Spilka fortsatt en ledende leverandør av systemløsninger for vinduer, men de har de siste årene vært gjennom en ny stor omstilling. Svikt i omsetningen gjorde at de bestemte de seg for å finne et nytt forretningsområde. Resultatet ble fasadeløsningen Fixade, som er designet bærekraft i tankene. Både stålkomponentene og fasadeplatene kan gjenbrukes, og systemet er spesielt utformet for å fjerne kilder til råteskader. Fasadeløsningen har i løpet av kort tid høstet flere priser og den har blitt tatt svært godt imot av byggebransjen.

– Denne evnen til omstilling skyldes nok mye den interne kompetansen som finnes i Spilka forteller Laila Gjerdsbakk som er som er leder for marked og kommunikasjon. Hun forteller at Spilka feirer 90 års jubileum i 2023, og at gjennom alle disse årene har den interne kompetansen vært svært viktig.

 – Vi har blant annet verktøymakere og produktutviklere med en utrolig evne til å komme opp med nye løsninger. I tillegg kreves det millimeterpresisjon når en skal bygge verktøy til produksjonen, og slik kunnskap er noe det tar tid å opparbeide seg. Den interne kompetansen har også vært en av suksessfaktorene bak den nye fasadeløsningen. Men, det viktigste bidraget i den siste snuoperasjonen til Spilka har nok vært at alle i bedriften har jobbet for å få det til. I løpet av kort tid har vi effektivisert og snudd resultatet fra negativ til positiv bunnlinje samtidig som vi har gjennomført innovasjon og utvikling av Fixade. – Vi har forresten enda en ny oppfinnelse på trappene smiler Gjerdsbakk, men jeg må vente til våren før jeg kan fortelle mer om den avslutter hun. 

Administrerende Direktør Terje Bøe er selvsagt også svært stolt over at Spilka har vunnet nok en pris. – Tildelingen av Handlekraftprisen er noe vi setter utrolig stor pris, sier Terje. – Den er en honnør til alle ansatte, og den gir oss både inspirasjon og motivasjon til å fortsette vårt arbeid med å bringe mer innovasjon og bærekraft inn i byggebransjen. Byggebransjen representerer den største kilden til klimagassutslipp i Norge, og det er lagt ned mye arbeid i Spilka de siste årene for å utvikle løsninger som sikrer reduserte klimagassutslipp. Derfor betyr det svært mye for alle oss Spilkanere at vi får en slik anerkjennelse.

Les mer om Bygg Reis Deg 2023 utstiller AS Spilka Industri HER