4 Stiler Til Soverom Sommerlig Foto Bjørgowrenifino

Pusse opp soverommet? 4 tips til aktuelle stiler

– Neste gang du skal pusse opp soverommet, bør du velge tapet på veggene. Da får du farger, stil og atmosfære på en gang, tipser Cecilie Dahm Rise fra Borge.

Tekst: Bjørg Owren/ifi.no | Foto: Bjørg Owren, Borge

Soverommet er det rommet vi pusser opp oftest. Ikke så rart, for rommet er passe stort når vi har lyst på forandring, og på soverommet ønsker vi å ha det ekstra fint. Hva som er fint, avhenger av hvilken stil du liker. Det er mange veier til et hyggelig soverom. Cecilie Dahm Rise har innredet mange soverom, og foreslår å starte med et tapet du liker.

Er du usikker på hva som vil passe hos deg? Her kommer hun med noen tips.

– Uansett stil, så er det viktig å tenke helhet. Når du har bestemt deg for stil, så finn et tapet med ønsket farge og uttrykk. Deretter fyller du på med elementer som er med å tydeliggjøre stilen, sier hun.

1. Industriell stil

– For å få en industriell stil velger du materialer og elementer som skaper følelsen av gamle fabrikk- eller industrilokaler. Det skal være urbant, maskulint. Utrykket er kjølig, men avslappende, sier Cecilie.

– Tapet som ligner betong, mur eller stein passer fint. Og er en fin måte å skape et industrielt utrykk i rommet. La veggen poppe ut som et stament!

Som tilbehør foreslår hun en rustikk nattlampe i børstet stål på veggen, eller en gammel kontor lampe. Garderobeskapet kan være noen gamle arkivskap i metall. Røffe kanter og uferdige eller velbrukte materialer er typiske trekk. Her passer det med materialer som stål, jern og sink, og møbleringen bør ha rette linjer. Unngå for mye organiske elementer.

INDUSTRIELL: Her er det harde materialer og rette kanter som gjelder. Tapet som ligner betong eller mur er en riktig basis. Tapetet er fra kolleksjonen Everyday Moments fra Borge.

2. Hotellstil

Hotellstilen kan gå i flere retninger; fargerik eller nedtonet med ton i ton farger som skaper en luftig spa og velvære følelse. I dette temaet er det lov å overdrive og være kreativ.

– Overdriv med størrelser på sengegavl, puter, og bruk av tekstiler. Da får du frem hotelfølelsen, sier hun.

Her er det viktig å bruke mye tekstiler. Sats på metervare og velg stoffer i gode strukturer og farger til gardiner. De bør gå fra tak til gulv.

–Tapet med struktur er perfekt for å få frem den lune og gode atmosfæren i rommet. Dette er en egenskap maling ikke har, sier hun.

Til et fargerikt rom tar hun fram en av sine favoritter; tapet kolleksjonen Van Gogh.

– Her kan du ta og føle på kunstnerens penselstrøk, og du trenger ikke bilde på veggen med dette tapetet. Det er mange farger å velge mellom her, men velg gjerne rødt er det en farge som forbindes med lidenskap, perfekt bak sengen, smiler Cecilie.

Hun har flere tips til kreativ bruk av tapet: Tapet på veggen bak sengen vil fungere som en innramming for sengen. Et tips kan også være å tapetsere en stor sengegavl. Med en sengegavl “ankres” sengen til veggen, noe som gjør at rommet føles lunere. For å gi rommet et litt majestetisk utrykk, kan du lage brystningspanel med tapet. Sett opp to ulike tapet med list imellom.

HOTELL: Stilen kan være fargerik eller dus ton-i-ton, fellesnevneren er at det må være lunt og frodig. Frodige farger og fete penselstrøk som i tapetet laget etter Van Goghs bilder skaper stilen.
TEKSTILER: Foruten tapet på veggene, må det bugne av tekstiler i myke kvaliteter med god tyngde. Kolleksjonen RENZO fra Borge, leveres som metervare og finnes i mange flotte farger.

3. Klassisk stil

Dersom du liker en mer klassisk stil foreslår Cecilie rene farger og mønster hentet fra naturen, gjerne skandinavisk, som vokser vilt i naturen fra ulike sesonger.

– Blomster som er realistisk fremstilt på tapet blir som en blomstereng på din vegg, sier hun.

Stilen fungerer like godt til moderne hjem som et hus fra 1900- tallet.

Hun foreslår å kombinere tapetet med gamle møbler i ny drakt. Puter, tepper og gardiner med blomster, striper eller ruter. Materialer som tre, kurv, ull, bomull, broderi og heklede detaljer, sink og glass passer fint. Gjenbruk er viktig inspirasjon i denne stilen.

– Dra frem farger i tapetet med tekstiler. Har bladene i tapetet flere grønnfarger, kan det være fint å mikse flere tekstiler med ulike grønn-farger. Borge har et stort utvalg metervare i alle kvaliteter og farger, tipser hun.

KLASSISK: Tapet med motiver fra nordisk natur, og motiv vi kjenner fra historiske bygg, setter stilen og skaper atmosfære i dette tema. I dette rommet er veggene kledd med tapet fra kolleksjonen Falsterbo.

4. Skandinavisk stil

For å illustrere den skandinaviske stilen tar hun fram tapetkolleksjonen Zen.

– En nydelig taktil og sanselig kolleksjon, der man kan ta og føle på overflaten i tapeten. Dette skaper en lun og soft følelse i rommet, beskriver Cecilie. 

Kolleksjonen har nordiske farger i en nøytral fargepalett. Sammen med møbler i lyse tresorter, som ask, bøk eller hvit furu, gir dette en fin basis som skaper romslighet og fredfullhet.

– Skap et drømme-soverom med tapet i lyse beige og offwhite toner, med et svakt, nesten gjennomsiktig design. Zen har nydelige luftige farger. Design som sand-dyner, palmer eller kinesiske kirsebærtrær i delikate ton-i-ton nyanser oppleves nøytralt og delikat. Men det gir også en lun og soft atmosfære.

I denne stilen foreslår hun naturlige toner som sand, mokka, kremhvit, eggeskall og lyse terakottafarger. Tapet i taket kan også egne seg godt her. Tekstiler som lin, skinn og bomull er perfekt å supplere med for å understreke stilen.

SKANDINAVISK: Her er stemningen lys, lett og sval. Tapet fra kolleksjonen Zen slår an tonen, og får fint følge av lyst gulv, lette møbler og naturlige tekstiler.