Hasås Ute

På tide å ta turen til Hasås, Jonas?

Vi i Bygg Reis Deg er opptatt av å følge med og heie frem aktørene i byggenæringen. For å oppdatere oss før sommeren tok vi turen til Kodal for å besøke Hasås og vår tidligere (vara) styremedlem, Jan Erik Engebretsen. Jan Erik har lang erfaring fra byggevareprodusenten, Jackon (nå Bewi) og har nå tatt steget over i treindustrien som administrerende direktør i Hasås. Han har i tillegg hatt flere styreverv i ulike bransjeorganisasjoner. Med andre ord rett mann å oppsøke for å ta temperaturen på byggenæringen i Norge.

Når vi svinger inn på parkeringen til Hasås får vi raskt et inntrykk av å ankomme en arbeidsplass med orden i sysakene. Vi er ute i god tid og blir servert en kaffe mens vi venter på at Jan Erik skal ta oss imot. Vi får tid til å studere utstillingen i resepsjonsområdet og får raskt inntrykk av et imponerende utvalg.

Så kommer Jan Erik og tar oss imot, alltid like blid og imøtekommende. Han inviterer oss inn og med stolthet i stemmen deler han en historie om Hasås fra 1957 hvor bedriften har gått fra å være en liten lokal bygdesag til å bli en stor industribedrift. Jeg begynte for litt over to år siden og har dessverre bare opplevd at markedet har gått i negativ retning siden jeg begynte. Det har tvunget oss til å tenke nytt i alle deler av virksomheten. Vi har satt oss nye mål i hvert ledd og optimalisert «lagoppstillingen». Markedssituasjonen har tvunget oss til å ta tøffe og ambisiøse valg.

Glimt i øyet og innsatsvilje

Så viser han oss rundt på anlegget. Det er ingen tvil om at her er det perfeksjon i alle ledd. Jan Erik viser oss hvor råvarene kommer inn og hvilke stasjoner de har for videreforedling, merking, innfarging, pakking og oppbevaring. Her møtes vi av ansatte som har glimt i øyet, oser av innsatsvilje og vet hvilken rolle de har i laget. Det er sikkerhet og ryddighet i alle operasjoner. Vi får et solid inntrykk av virksomheten som Jan Erik leder. Denne junidagen skinner sola over anlegget og de idylliske omgivelsene rundt. Men i ordrebøkene er det mørke skyer for tiden. Vi har mye ledig kapasitet i anlegget og ser frem til at markedet tar seg opp for her er både mannskap og materiell rigget for vekst sier Engebretsen.

Hasås kapp og sortering
Hasås kapp og sortering

Politikerne må stikke fingeren i jorda

Byggenæringen er inne i en markedssituasjon som kan få langvarig negativ effekt. Vi vet at det norske samfunnet har behov for våre produkter både når det gjelder å fornye eksisterende boligmasse, men ikke minst når det gjelder å få bygget flere boliger. Skal vi få fart på dette trenger vi politisk vilje og evne til å hjelpe oss. De må stikke fingeren i jorda og ta inn over seg den alvorlige situasjonen vi opplever sier Engebretsen.

  • Jeg blir direkte provosert når jeg hører Jonas Gahr Støre stå på nyhetene og love økt kjøpekraft og fortelle om et norsk næringsliv som aldri har gått bedre. Virkeligheten for flere av aktørene i byggenæringen er en helt annen. Her sliter vi med å holde hjulene i gang og sikre arbeidsplasser. I vår næring opplever vi masseoppsigelser både i varehandelen og blant håndverks- og produksjonsbedrifter. Nå må det bli slutt på snakket og vi må få konkrete tiltak som får fart på virksomhetene og sikrer arbeidsplasser.
Jan Erik Engebretsen Hasas
Jan-Erik Engebretsen, Administrerende direktør i Hasås

Hel ved siden 1957

Hasås er en anerkjent norsk produsent og leverandør av høykvalitets utendørskledning. Selskapet har et solid rykte for å levere kjernekledning av beste kvalitet. De bruker kun kjerneved, stammens indrefilet – som de maler med Jotuns beste produkter. På den måten får kundene topp kvalitet, fra innerst til ytterst. Kledningen er endepløyd, for rask montering og mindre svinn.

Hasås tilbyr et bredt spekter av utendørskledning som er designet for å møte ulike behov og estetiske preferanser. Deres produkter inkluderer:

  • KLASSISK ELEGANSE

Vakre detaljer, herskapelig, klassisk og elegant. I denne stilen finner du sveitservillaer, bygg i rokokkostilen og andre herskapelig bygninger. Dette er bygg med mye staffasje, detaljer og utskjæringer. Stilen er elegant, lun, vakker – og ekstravagant. Det er flere profiler som kan passe den klassiske og elegante stilen, vi har valgt ut våre fem favoritter.

  • MODERNE MINIMALISME

Rene og stramme linjer, slette flater og et minimalistisk uttrykk kjennetegner stilen. Funkisstilen oppsto faktisk allerede på 20-tallet under Funksjonalismen. Den tids funkishus var likevel av en annen karakter enn det vi tenker på som dagens funkisboliger. I dag er gjerne byggene mer kasseformet enn de var den gang, med store vindusflater og flatt tak. Det er som regel lite detaljer som gesimser, takutstikk eller vindusbelistning.

  • NORSKE TRADISJONER

Det finnes en rekke norske tradisjonsrike byggestiler. Sørlandshus, 70- og 80-tallshus, 2- og 4-mannsboliger, rekkehus eller typiske nøkkelferdige byggefelt-hus. Våre anbefalte kledningsprofiler passer mange typer tradisjonsrike bygg.

Produksjonsanlegg og Kvalitetskontroll:

Hasås består i dag av 4 produksjonsanlegg. Det er på Kodal, Eikås, Telemarksbruket og Lundgrens Hyvleri. Produktene fra samtlige avdelinger markedsføres under merkenavnet Hasås. Anleggene preges av lange tradisjoner og en kombinasjon med ny teknologi, dyktige ansatte og nøye utvalgte materialer for å sikre at hver eneste kledningsenhet møter strenge kvalitetsstandarder. Selskapet legger stor vekt på bærekraftig produksjon og bruker miljøvennlige prosesser der det er mulig.

Hasås AS fremstår som en dyktig merkevarebedrift med fokus på kvalitet og skikkelighet i alle ledd. Her kan vi se at håndverkstradisjonene knyttet til treforedling er overført til nye generasjoner med en visjon om å levere produkter som ikke bare beskytter, men også forbedrer utseendet på bygninger over hele landet.

For mer informasjon om deres produkter og tjenester, besøk Hasås’ hjemmeside.