Vinduer, Solarlux

Havutsikt par excellence: Cero fra Solarlux

Gjennomsiktig fasade sørger for bred utsikt. En front åpner seg mot plattingen med svømmebassenget, som ligger rett mot Bodensjøen – eneboligen er bygget på en av de flotteste eiendommene som grenser opp mot innsjøen og byr på en slående utsikt med sine store glassflater. Vannet finnes igjen som arkitekturelement i hele bygningen.

«Husets geometri skal fortelle en historie, sier arkitekten Mona Bayr om sitt usedvanlige konsept. Og da har hver av husets geometriske særegenheter en funksjonell eller energetisk bakgrunn.» Fra strukturen på balkongen på nordsiden til takoverbygget på sørsiden. Denne godt gjennomtenkte planleggingen ble gjennomført på bare ett år. Hele huset har sitt eget liv, som for eksempel de trinnvise og trekledde bygningsdelene, som også brukes som sitteflater på sør- og nordsiden av huset. Den innvendige, hengende delen av soverommet er lik den sørlige delen av østfløyen i negativ form.

I svevende tilstand

Husets grunnform er en rektangulær kube. Overetasjen ligger oppå bygningens øst- og vestfløyene av første etasje som en boks. I tillegg ble huset holdt så gjennomsiktig som mulig mot både nord- og sørsiden, noe som gir hele bygningen en spesiell letthetsfølelse. En stor markterrasse bruker store vindusfronter til å forbinde den sydvendte terrassen med plattingen med svømmebassenget på nordsiden. Hele bygningen virker svært luftig og åpen, overetasjen synes faktisk neste å sveve fritt. Denne effekten både motvirkes og understrekes av de store skyggefugene.

Nesten uansett hvor man befinner seg i huset faller blikket på Bødensjøen, takket være de store glassflatene. Vannet setter sitt preg på hele inneplassen med sine forskjellige faregsjatteringer. Inni huset dukker en abstrakt designet seilbåt opp som designelement på mange ulike steder – enten det er formen på baderomslampene eller innpreget i glasskilleveggene. Den flotte gjennomsiktigheten mot både sjøen og landskapet rundt forvandler også begge etasjene til vindbeskyttede terrasser.

Huseieren ønsket å se sjøen fra så mange ulike posisjoner som overhodet mulig, forteller den unge arkitekten om sitt design: «Slik oppsto ideen om å ikke plassere glasselementene rett ved bygningens kanter, men å i stedet rykke dem litt inn. Glasselementenes smale profiler forsterker denne effekten enda mer, samtidig som de passer meget homogent inn i byggekonseptet» sier hun.

Vinduer, hus
Foto: Solarlux GmbH

Rom med gjennomsyn

Ved valget av fronter bestemte arkitekten og huseieren seg i fellesskap for å benytte et skyvevindu som muliggjør særdeles store glassflater med slanke profiler på bare 34 mm: nemlig cero fra Solarlux. De innbygde elementene gir en totalflate på 140 kvadratmeter. På vestsiden er de ikke forbundet med muren i rett vinkel, i stedet smalner de av mot taket. I første etasje sørger vindusflatene på hele 9,20 meter for en virkelig panoramautsikt. I tillegg finnes det her en stor åpning som skaper en nesten sømløs forbindelse mellom boarealet og markterrassen. I den øvre etasjen sørger tre vinduer for bred utsikt. Mot sjøen skaper cero en optisk åpning på hele 10,60 meter. Her kan det åpnes fire skyveelementer. Siden det ikke er bygget en balkong utenfor, leverer gjennomsiktig fallsikring den nødvendige sikkerhet ved åpne vinduer, uten at utsikten påvirkes negativt.

Cero holder også godt stand mot vindkastene fra sjøen. Utstyrt med trelags innglassing har skyvevinduet en varmeisolasjonsverdi på 0,7 Wm²K som til og med kan brukes til passivhus. Den elektriske låsingen sørger for høy betjeningskomfort, med denne kan cero betjenes både innen- og utenfra, og låses også enkelt. Når vinduet åpnes, forbindes stuen barrierefritt med terrassen og resten av bygningen forbindes enda mer til omgivelsene sine. Skyvevinduet byr heller ikke på enkel inntreden for ubudne gjester, da det er utstyrt med kraftig innbruddssikkerhet og er RC3-sertifisert.

Vinduer, innsyn til husets stue
Foto: Solarlux GmbH

Gjennomtenkte detaljer

Arkitekten fant hele prosjektet spennende fra første stund: «Beliggenheten rett ved sjøen og huseierens forestillinger om at vannet alltid skulle være synlig som et bevegelig element, gjorde planleggingen veldig interessant for meg» forteller hun. «De hvite byggematerialene kombinert med mye glass gjør bygningen meget lys. I tillegg gir de huset en viss letthet.»

Som kontrast til de lyse byggelementene ble det valgt trefasader til huset avslapningsområde. Det organiske byggematerialet finnes også igjen på innsiden: Østfløyen ble nemlig helt kledd i tre. Innvendig finner man også igjen trekledd geometri, som lar de ulike bygningsdelene smelte sammen på en perfekt måte.

Vindu med havutsikt
Foto: Solarlux GmbH

Vil du vite mer om Solarlux sine produkter?

Besøk standen til Solarlux på Bygg Reis Deg i hall B den 20.-23. oktober i 2021.

Flere nyheter

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.