Fornyet Sett Fra Topp

Et miljøvennlig valg for nye avløpsrør

På årets Bygg Reis Deg vil Olimb Rørfornying, Norges største og eldste aktør innen rørfornying, stille på stand B01-36 med gode råd og løsninger for rehabilitering av avløpsrør i bygg og bolig. I år er fokuset de store miljømessige fordelene med å gjenbruke avløpsrør fremfor å rive ut og bytte.

Rørfornying er ombruk

Byggebransjen står for store deler av avfallet og utslippene i Norge, og ombruk av bygningsmaterialer er et viktig tiltak for å redusere klima- og miljøavtrykkene fra bygg. Med rørfornying blir ikke de gamle avløpsrørene revet ut – i stedet gjenbrukes de som forskaling for strømpeforingen som blir installert og herdet til nytt rør inni det eksisterende.

  • Et viktig budskap på messen er at rørfornying i praksis er gjenbruk av bygningsavfall. I stedet for å rive et helt bad for å utbedre en liten del tar vi tak i selve problemområdet og det som må fikses, ikke alt rundt, forklarer Salgs- og markedssjef for rørfornying i borettslag og bygg, Frode Berntzen.

Miljø og økonomi går hånd i hånd

Ved å gjenbruke avløpsrørene fremfor å rive reduseres avfallsmengden og utslipp til produksjon, transport og installasjon av nye byggematerialer. Det gjør også rørfornying mye rimeligere enn tradisjonell utskiftning av avløpsrørene – rørfornying koster gjerne kun en tiendedel per leilighet sammenlignet med totalrenovering.

Totalrenovering av alle bad og våtrom i et borettslag vil ofte bli svært kostbart. Med rørfornying slipper de som nylig har pusset opp badet å bruke flere hundre tusen kroner på å gjøre samme jobben på nytt.

  • Borettslaget kommer også godt ut av det sammenlignet med en totalrenovering der beboerne må flytte ut og alt blir pigget opp og revet ned, forteller Berntzen.
Installasjon Av Strompe I Stamme

Med rørfornying kan vi rehabilitere avløpsrør fra kjeller til tak, uten å rive.

Fornying og totalrenovering kan kombineres

Rørfornying utelukker ikke oppussing av bad eller skifte av vannrør på et senere tidspunkt. Om alle badene i et borettslag skal totalrenoveres kan nye bad bygges ut fra avløpsrør som har blitt rørfornyet, slik at nyere bad blir bevart mens de gamle renoveres.

  • Rørfornying av innstøpte og ikke-synlige avløpsrør kan fint kombineres med å skifte ut rør som er åpne og synlige. Ved å sørge for mer gjenbruk og mindre avfall skiller rørfornying seg ut som en grønn metode innen bygg og anlegg, avslutter Berntzen.

Besøk Olimb Rørfornying sin stand på Bygg Reis Deg for å bli bedre kjent med rørfornying som et bærekraftig, miljøvennlig og fremtidsrettet valg for rehabilitering av avløpsrør i bygg.