En fasadeløsning helt utenom det vanlige

En fasadeløsning helt utenom det vanlige

Spilka-konsernet revolusjonerte for 60 år siden vindusmarkedet med H-vinduet. Nå skal vi gjøre det samme med fasademarkedet. I disse dager lanserer vi et bærekraftig og revolusjonerende festesystem for fasader. Med vårt system kan gjenbrukbare fasadeplater til alle typer bygg festes med klips i stedet for skruer.

– Vi har jobbet i to år med å utvikle et helt nytt og revolusjonerende festesystem for fasadeplater. Vi begynte prosessen med å spørre arkitekter, entreprenører og byggherrer om det finnes områder innenfor bygg og anlegg der man opplever problemer.

– Mange pekte oss i retning av fasademarkedet og utfordringer som råte, brekkasje, materialsvinn og for lang monteringstid, forteller direktør i Spilka Industri Terje Bøe. 

Det er over 30 milliarder i reklamasjonskostnader i byggebransjen hvert år. Over 70% av dette er koblet til tak og fasade hvorav majoriteten er koblet til råte i fasade. 

Utviklingen av Fixade startet med ambisjon om å løse nettopp disse utfordringene. Fixade endrer helt måten fasadeplater blir montert på. Istedenfor tradisjonell skruebasert innfesting i lekter, monteres platene i et modulært skinnesystem med klips. Dette tar bort alle skruoperasjoner, systemet er selvjusterende og flytter mye av presisjonen fra montøren og inn i selve systemkomponentene. Monteringen blir mer industriell og med store gevinster. Tester viser opp til 50% reduksjon i monteringstid, sammenlignet med tradisjonell skruebasert montering. 

Dimensjonert for all slags vær

Det blir ikke mindre vær. Det må påregnes mer vind og ekstremvær i årene som kommer. Sintef sier at hvert tredje bygg de besøker har problemer koblet til råte i fasaden. Dette koster samfunnet titalls milliarder kroner hvert år. Det hjelper ikke at platene har svært lang holdbarhet hvis resten av løsningen ikke har det. Fixade er dimensjonert for å stå imot alt av vær og vind, og er det første reelle alternativet for å sikre en platefasade som står i 60 år. Dette er også garantitiden for festesystemet som kan monteres på de mest værutsatte stedene uten at dette vil medføre problemer. Fixade er kort sagt et sterkt dimensjonert, værtett system.

En bærekraftig løsning for fremtiden

Norge ønsker å være et foregangsland innen sirkulær økonomi. I dag er kun 2,4 % av økonomien sirkulær, og med et årlig forbruk på 44,3 tonn per person har vi et av verdens høyeste konsum.

Byggebransjen er den bransjen som har desidert størst forbruk, og står for omtrent ¼ av det totale råvareforbruket i Norge. Det benyttes lite gjenvunnet material og graden av gjenbruk er nærmest fraværende. Skal Norge nå målene om å være et foregangsland innen sirkulærøkonomi, må innovasjonstakten økes og nye innovative løsninger tas i bruk i årene fremover.

Dette ønsker vi i Spilka å være en bidragsyter til. Med Fixade har vi tenkt bærekraft i hele verdikjeden, og produktet bidrar til bærekraftig utvikling, fordi det gjør det enkelt å demontere og gjenbruke fasadeplater. Klipsene som fasadeplatenes monteres i tillater termiske bevegelser, og platene blir dermed ikke skadet av dette. Demontering kan gjøres raskt og effektivt. Samtidig er der ikke skruehull som må kuttes vekk før eventuelt gjenbruk av plater. Selve festesystemet er også gjenbrukbart og alle komponenter er multiresirkulerbare. Fixade er med andre ord en løsning som kan hjelpe bransjen på veien mot å nå FNs klimamål. 

Det er viktig for Spilka å bidra til bærekraftig næringsutvikling. Vi arbeider aktivt med mer effektiv bruk av ressurser, miljøvennlig teknologi og optimalisert materialbruk som gir redusert svinn. Fixade er utviklet og produsert i Norge. Det sikrer norske arbeidsplasser og energieffektiv produksjon.

Dette er rett og slett starten på et nytt norsk industrieventyr, avslutter Terje Bøe. 

Fixade med Fugeprofil

Klipses fast: Slik vil Fixade se ut fra utsiden. Festesystemet kan brukes på alt ifra den minste hytte til det største næringsbygg.

Du finner Spilka på stand D02-03 på årets Bygg Reis Deg messe 20.-23. oktober 2021 på Norges Varemesse. Last ned din billett her

Flere nyheter

Bærekraftpanel med panteordning

Vyrk lanserer et nytt produkt med mål om å være den mest bærekraftige løsningen på markedet. Med inspirasjon fra det tidligere meget populære Trysil-panelet, lanseres

LES MER

På tide å utvikle og bygge opp kundebasen?

Bygg Reis Deg messen har alltid vært den møteplassen i byggenæringen hvor man treffer flest fagpersoner og bygg interesserte forbrukere som er på utkikk etter de siste produktnyheter. Slik er det fortsatt og vil du være med som utstiller er det på tide å bestille plass.

LES MER

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.