Ansatte hos Gilje Tre

Den norske hjørnestensbedriften Gilje Tre AS har revolusjonert produksjonsprosessen av dører og vinduer

Flyt 2021 er neste generasjons produksjonssystem for vareproduserende industri, med integrert nettbutikk for skreddersøm. Prosjektet reduserer gjennomløpstiden fra råvare til produkt ferdig på pall fra 15 dager til 8 timer.

Store deler av klodens produksjonsindustri er bygget rundt masseproduksjonskonseptet. Resultatet er at man produserer varer og tjenester som ikke er bestilt, med andre ord at man overproduserer, noe som er svært lite bærekraftig.

Tradisjonelt har man alltid sagt at flere like enheter senker enhetskostnaden, gjennom Flyt2021 vil Gilje motbevise dette ved å senke enhetskostnaden produkter som aldri er like.

Vinduer og dører er eksempel på viktige designelementer, der utbyggere skreddersyr løsninger som produsentene må respondere på.

Med Flyt 2021 har Gilje Tre AS utviklet et system for totalt fleksible prosessløsninger som gjør bedriften i stand til å tilby skreddersydde produkter til markedet på en svært kort tid. Det gir høyere effektivitet for små partistørrelser og lavere klimaavtrykk.  

– Denne kunnskaps og teknologisatsningen har gitt et betydelig løft med tanke på fleksibilitet, effektivitet og ledetid. Masseproduksjon av skreddersøm er to motsetninger som vi gjennom dette prosjektet har klart å forene, og generert 25.000 forbedringer slik at det blir økonomisk mulig å skrinlegge prinsippet om stordriftsfordeler, sier prosjektansvarlig Kenneth Gilje.

I Norge og internasjonalt, viser trender innen de fleste industrisegmenter at tidsaspektet for både utvikling av produkt og prosess –samt produktlevetid – blir stadig kortere.

Tradisjonelle produksjonsprinsipper utfordres fordi kundene i større grad ønsker å differensiere sine produkter og tjenester – og det på en dynamisk måte som øker fokus på tid i hele verdikjeden.

Høyere effektivitet med små partistørrelser blir dermed en avgjørende konkurransefaktor, og metoder og prinsipper for rask respons produksjon blir stadig mer relevante.

Ledende i verden

Betydelig redusert syklustid, omstillingstid og ledetid har gitt bedriften økt kapasitet, lavere miljøpåvirkning, høyere automatiseringsgrad per produsert enhet og redusert lagerbeholdning.

Gilje har med dette staket ut en unik kurs for masseproduksjon av skreddersøm, som bedriften håper kan være en ledestjerne ikke bare for byggebransjen, men i industrien generelt. Overproduksjon og prognoser binder kapital, generer transport og lagerbehov noe som igjen øker den globale klimapåvirkningen. Dette kursen vil med andre ord redusere global overproduksjon og klimaavtrykk. 

–Det finnes ikke hyllevareteknologi som løser Gilje Tre sine effektivitetsbehov. For å kunne konkurrere i et stadig tøffere marked, har vi vært avhengig av å forske fram og utvikle nye dynamiske produksjonsprosesser og måter å tenke på.

– Når Flyt 2021 er ferdigstilt vil Gilje med denne teknologiutviklingen være ledende i Norge og Europa, sier Kenneth Gilje.

Kenneth Gilje og Hans Erik Smedsrud skal presentere kandidaten Flyt 2021″

Vil du oppleve presentasjonen deres er du velkommen til Byggenæringens Innovasjonskonferanse, fredag 22.oktober kl 10.00 – 12.00 i konferansesalen i hall A i Norges Varemesse på Lillestrøm.

Meld deg på her

Kandidat til «Byggenæringens Innovasjonspris 2021»

Gilje Tre AS med Flyt 2021 er en av ni finalister som kjemper om Byggenæringens Innovasjonspris 2021, som deles ut i forbindelse med Bygg Reis Deg 20-23. oktober på Norges Varemesse i Lillestrøm.

Juryleder, administrerende direktor i DOGA, Tor Inge Hjemdal, sier juryen i år har lagt vekt på kandidater som kan vise til en klimaeffekt- eller bidrar til økt søkelys på sirkulær økonomi:

– Det er svært moro at det er så mye innovasjon som foregår i alle leddene i næringa: fra produktutvikling, prosjektering, produksjon, til ferdige bygg. Juryen merker også at bærekraft har blitt en selvfølge for næringa der alle kandidatene på ulikt vis synliggjør mulighetene for en mer bærekraftig fremtid sier Hjemdal.

Juryen i årets konkurranse består av:

  • Administrerende direktør i Design og Arkitektur Norge (DOGA), Tor Inge Hjemdal.
  • Ekspedisjonssjef i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Ann Ingeborg Hjetland.
  • Head of the Bioeconomy Sceme Specialist Bioeconomy, forestry and building industry i Innovasjon Norge, Krister Moen.
  • Bærekraftradgiver i Grønn Byggallianse, Hege Schøyen Dillner.
  • Administrerende direktør i Virke Byggevarehandel, Aslaug Koksvik
  • Teknisk sjef i Byggevareindustrien, Trine Dyrstad Pettersen.

Bygg Reis Deg AS utvikler, markedsfører og arrangerer møteplasser for

byggenæringen som gir deltakerne økt kunnskapsdeling og konkurransekraft.

Les mer om Bygg Reis Deg AS her

Flere nyheter

Kandidater til Byggenæringens Innovasjonspris 2021

Velkommen til Det Norske Byggemøtet – topplederkonferansen 2022

På Det Norske Byggemøtet – topplederkonferansen den 19.oktober får du innblikk i sentrale utfordringer som utenrikspolitikk, økonomi, næringsrelaterte spørsmål og lederutvikling. I tillegg skal vi dele ut Byggenæringens Ærespris 2022. Du vil høre seniorforsker i NUPI, Karsten Friis fortelle

LES MER
Det Norske Byggemøtet 2022

Velkommen 19.oktober 2022

Det Norske Byggemøtet 2022 skal gi deg et godt innblikk i sentrale utfordringer som utenrikspolitikk, økonomi, næringsrelaterte spørsmål og ikke minst gode råd for lederutvikling.

LES MER

Hva er du på jakt etter?

Ofte stilte spørsmål

Opening hours

Tuesday – Thursday 10:00 – 17:00 & Friday 10:00 – 15:00

COVID-19

What routines are in place to promote optimal health and safety?

Book Hotel Rooms

Book your hotel room here for the best rates and availability.